premio oidpL’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa lliura el seu premi d’àmbit mundial al projecte Ajuntament Obert de Quart de Poblet

• La Distinció OIDP només la té Madrid a Espanya i altres set ciutats de Xina, Brasil, Portugal, Argentina i Mèxic
L’ Observatori Internacional de la Democràcia Participativa ha atorgat la seua IX Distinció OIDP “Bona Pràctica en Participació Ciutadana” al projecte Ajuntament Obert de Quart de Poblet, l’objectiu de la qual és facilitar a tots els veïns i les veïnes sense exclusió, no sols a nivell col•lectiu sinó també de forma individual, una comunicació amb l’Ajuntament permanent, transparent i bidireccional, aprofitant les possibilitats d’intervenir en la vida pública i en la presa de decisions proporcionades per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

Ajuntament Obert va arrancar aquesta legislatura amb la creació de la primera regidoria de Govern Obert a Espanya, encara que afona les seues arrels en les polítiques de participació ciutadana desenvolupades al municipi des de fa tres dècades, amb iniciatives que encara hui són punteres com els Consells Assessors Municipals, en l’acte de lliurament del premi, celebrat al Palau de Cíbeles, a Madrid, en el marc de la XV Conferència de l’OIDP, davall el títol “Govern Obert: Transparència i Participació Ciutadana”.

Martínez ha volgut dedicar el premi “a tots els veïns i les veïnes de Quart de Poblet perquè el municipi el construïm entre tots i totes dia a dia. Les seues propostes, el seu suport i també les seues crítiques són imprescindibles per a millorar. Aquest és un altre èxit compartit”.
Així mateix, ha agraït a l’OIDP el reconeixement a Quart de Poblet. “Rebre aquesta distinció ens situa en el mapa mundial de la democràcia participativa, dels qui apostem per la transparència, la participació i la col•laboració en la gestió pública, que són els pilars del Govern Obert, a més de ser un estímul important en la nostra tasca”.

L’OIDP és una xarxa de més de 600 ciutats del món, entitats, organitzacions i centres d’investigació que volen conèixer, intercanviar i aplicar experiències sobre democràcia participativa en l’àmbit local per a aprofundir la democràcia en el govern de les ciutats. Anualment lliura la Distinció OIDP “Bona Pràctica en Participació Ciutadana” amb l’objectiu de reconèixer aquelles experiències innovadores al camp de la democràcia participativa desenvolupades en l’àmbit local que afavoreixen la participació i implicació de la ciutadania en els processos d’elaboració i implementació de les polítiques públiques Quart de Poblet ja va ser pioner en l’implementació de mecanismes de participació i foment de l’associacionisme des de l’inici de la democràcia, que van portar en 1999 a la creació del Servei de Participació Ciutadana, aprovant la seua Carta de Participació Ciutadana un any després.

Actualment, compta amb 13 consells assessors municipals sectorials i comissions, on participen representants de la ciutadania, les propostes dels quals són decisives en la gestió. En 2004, es dissenyen plans d’actuació importants cap a la modernització de l’Administració local, liderant un canvi fonamental quant a sistemes i mètodes de gestió, de model tecnològic i de model de relació amb la ciutadania.
Només un any després, el municipi va ser reconegut amb el primer Premi Reina Sofia d’Accessibilitat Universal a Municipis. Una aposta per l’accessibilitat integral que es trasllada a la gestió municipal amb avanços tecnològics que faciliten l’e-inclusión de col•lectius amb més dificultats, com a persones majors, persones amb discapacitat, immigrants o dones, a través del desenvolupament del projecte europeu DIEGO, que permet accedir a la informació en igualtat de condicions i fer les gestions des de casa, a través d’icones grans, senzills i clars en les pantalles dels seus ordinadors, televisors, mòbils, i fins i tot de la WII. A fi d’assegurar l’e-inclusión, es manté des de 2004 un Programa de Cursos Gratuïts d’Alfabetització Informàtica i Xarxes, en el qual s’ha format a prop de 5.000 persones.

En aquesta última legislatura 2011-2015, s’ha centrat l’acció política a avançar en la participació individual. El primer pas va ser la creació de la Regidoria de Govern Obert, que ha introduït la immediatesa i la bidireccionalitat en la comunicació amb la ciutadania, a qui respon directament a través de les seues xarxes socials, com Facebook i Twitter, que són totalment obertes i participatives. Tots els dies es reben suggeriments, queixes i també felicitacions. Es respon pràcticament al moment.

Quant al finançament, Ajuntament Obert compta també amb el suport d’Europa, que ha validat diversos projectes impulsats i dissenyats des de Quart de Poblet.

En l’actualitat, l’Ajuntament manté, utilitzant els recursos propis, una línia d’investigació de noves aplicacions que consoliden una plataforma web de Govern Obert amb dades públiques reutilitzables per tercers (Open Data), molt vinculada a un futur Observatori Local. En qüestió de dies, es posarà en marxa la plataforma “Ajuntament Obert”, inspirada en l’iniciativa Irekia del Govern Basc, en la qual es contacta directament amb responsables polítics per a plantejar incidències, propostes, demandes, i permet sistematitzar el programa d’actuacions en els diferents barris del municipi.

2 thoughts on “QUART DE POBLET AL MAPA MUNDIAL DEL GOVERN OBERT”

  1. Doña carmen Martínez yo vivo aquí en éste pueblo desde el 2004 he visto el cambio del pueblo van a ser 11 años que vivo aqui ahora ya tengo la nacionalidad española por primera vez voy a dar mi voto me gustaría que usted diera la ayuda de alquiler a las personas que tienen media jornada de trabajo y con hija a cargo madre soltera me gustaria si usted me podria dar una cita para hablar con usted personalmente si me pudiera dar unos minutos de su tiempo.

  2. Buenos días, Sofía: Me alegro mucho de que tengas ya la nacionalidad y puedas ejercer tus derechos ciudadanos. Te agradezco también que reconozcas el trabajo que hemos hecho porque vuestra opinión es muy importante. En el Ayuntamiento sí hay previstas, dentro de las ayudas de emergencia, unas destinadas al pago del alquiler, en función de la situación de cada familia. Estaré encantada de hablar contigo. Te ruego, por favor, que te dirijas al Gabinete de Alcaldía, en el Ayuntamiento, o puedes también llamar por teléfono, para que podamos cerrar una fecha. Saludos.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *