Este dijous 19 de juliol he tingut l’honor de participar a la inauguració de la jornada Memòria i Diversitat al Palau de Pineda, amb representants del moviment universitari, l’administració i els col·lectius LGTBI. Una excel·lent oportunitat per a parlar del treball que hem realitzat a favor de la igualtat des de l’Ajuntament de Quart de Poblet i des de les Corts Valencianes. 
Puc presumir d’haver sigut una de les primeres regidores d’Igualtat que va haver a tot l’Estat espanyol. L’any 1991 a Quart de Poblet es va crear esta àrea a l’hora de distribuir les responsabilitats de gestió al consistori, un fet totalment novedós i que alguns, des de poblacions veïnes, veien amb estranyesa. No era un fet anecdòtic, com hem demostrat. Des de l’any 1991 la igualtat ha sigut per a mi una prioritat, primer com a regidora i després com a alcaldessa. 
Treballem la igualtat de forma transversal a les polítiques municipals. Tenim una regidoria d’igualtat, un Consell Assessor de la Dona, una Comissió Ciutadana contra la violència de gènere i diverses associacions de dones. El centre neuràlgic de tot este moviment és la Casa de la Dona, on es presta un servei d’atenció integral a dones. Estic orgullosa del treball que hem fet en esta àrea, i de ser alcaldessa d’un municipi pioner en este àmbit. Actualment anem ja pel III Pla d’Igualtat i tenim en marxa un Pla Municipal contra la Violència de gènere. 
A més, hem elaborat estudis novedosos en l’àmbit de gènere i la diversitat funcional intel·lectual, incidint en programes dirigits a l’escola, conscients de que en l’educació està la clau per a aconseguir una societat igualitària i integradora. 
No ens vam quedar ahí. El passat mes d’abril vam aprovar el I Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere de Quart de Poblet, que és el primer de la Comunitat Valenciana i el tercer d’Espanya. I a més, ho vam fer per unanimitat, amb el recolzament de totes les forces polítiques. El nostre objectiu és actuar des de l’administració per eradicar qualsevol forma de discriminació, qualsevol atac o vulneració dels drets fonamentals de les persones. 
No hem sigut un cas aïllat. Afortunadament, governs progressistes, des de diferents administracions, han treballat en el mateix sentit. L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar la llei de matrimoni igualitari i d’identitat de gènere, un dels principals hites en esta matèria. 
Per a que tots els que defensem la igualtat i la convivència el nou govern de Pedro Sánchez ens ompli d’orgull. Per primera vegada hi ha més dones que homes, i per primera vegada hi ha algun ministre gay i defensor dels drets LGTBI. 
Pero encara ens queda molt per fer. Recordeu que al principi d’esta legislatura es va produir un fet que podria ser anecdòtic, però que és significatiu. Els cinc grups polítics havien d’anomenar a una persona per a representar-los a la Mesa de les Corts. Els cinc van elegir a homes. La llei no ho impedia, i durant les primeres setmanes de legislatura en l’órgan de govern de la cambra autonòmica les dones no estàvem presents. 
Afortunadament va haver un partit, el PSOE que va canviar al seu representant i em va proposar a mi. Però això no era suficient. Hem canviat el reglament per a que no torne a passar i hi haja paritat. També s’ha modificat la normativa per a que els diferents òrgans estatutaris (Sindicatura de Greuges, Sindicatura de comptes, Acadèmia Valenciana de la Llengua…) tinguen garantida la presencia de dones. 
Com sabeu, estem en la recta final de la legislatura, i és el moment de començar a fer balanç. A les Corts Valencianes hem tingut més activitat que mai. Hem aprovat 57 lleis, 19 més que l’última legislatura del PP. D’eixes lleis hi ha de tots els àmbits, però les que em fan sentir més orgullosa son les que fan referencia als col·lectius més desafavorits i que més ens necessiten: 
* La llei de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida. 
* La Llei de renda valencià d’inclusió 
* La llei de cooperació i desenvolupament sostenible 
* La llei de memòria democràtica i per la convivència 
* La llei de la funció social de la vivenda 
Ara fa més d’un any les Corts Valencianes vam aprovar la Llei d’Identitat i expressió de gènere, coneguda com a llei Trans. Entre altres coses, elimina la consideració de la transexualitat com una infermetat i suprimeix el requisit de que les persones trans hagen de tindre un informe mèdic o psicològic que ho acredite. Sols un partit, el PP, no la va recolzar. 
La llei contempla, per exemple, que als col·legis o a les targetes del centre de salut, les persones trans puguen ser tractades d’acord a la seua identitat, i contempla sancions econòmiques si no és així. 
En estos moments, les Corts estem tramitant el projecte de llei d’Igualtat de les persones LGTBI. Serà la primera vegada que es regularà el dret del col·lectiu LGTBI i es garantirà la igualtat real i efectiva de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar. 
Esta nova llei contempla moltíssimes mesures. Vull destacar especialment la prevenció de delictes d’odi, l’homofòbia (o LGTBIfòbia). Per exemple: els municipis grans han de tindre a la seua policia local grups especialitzats per a previndre delictes d’odi. El passat divendres sense anar més lluny un jove valencià va patir una pallissa a Barcelona. 
Espere que en esta ocasió el PP i Isabel Bonig es sumen a la llei i puga ser aprovada per unanimitat. És lamentable que este partit sempre arribe tard. Hem vist algunes declaracions de recolzament al dia de l’Orgull LGTBI per part de dirigents del PP que fan un poc de vergonya. És el mateix partit que va presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la llei del Matrimoni Gay aprovada pel Govern de Zapatero. I es que arriben tard, en esta i en moltes altres lleis que suposen avançar en drets i en igualtat. 
Com vegeu, estem fent molta feina, ho estem fent amb molta il·lusió i amb ganes de continuar transformant la societat. 
Carmen Martínez Ramírez